HALLUX VALGUS

ÅRSAKER, FOREBYGGENDE TILTAK OG BEHANDLING

Hva er Hallux valgus (skjev storetå)?

Hallux valgus eller skjev stortå er en feilstilling av stortåen som gjør at den dreier i retning lilletåen. Dette fører ofte til store smerter og problemer med å finne passende sko.

Årsaker

 

Tilstanden er i de fleste tilfeller arvelig. Bruk av trangt skotøy og høye hæler kan forsterke feilstillingen, men er aldri hovedårsaken. Ulike fotstillinger (f.eks. tverrplattfot og hulfot) kan også være en årsak for tilstanden.

Symptomer

 

 • Smerte på innsiden av stortåen, spesielt ved belastning.

 • Synlig hevelse og rødme rundt tåens grunnledd.

 • Nummenhet og i noen tilfeller intense smerter.

 • Stortå kan legge seg over nabo-tå.

 • Smerter på innsiden av foten

 

HALLUX VALGUS

Tilstanden er en økt vinkel mellom den første stråle(metatars) og stortå. I tillegg til er det en økt vinkel mellom den første og andre stråle(metatars). 

Den er ikke en beinvekst på innsiden av stortåen, men det kan komme i tillegg.

HVORDAN STILLES DIAGNOSEN?


Klinisk undersøkelse Vår kirurg i Fot og Ankel Spesialisten har utmerket kompetanse innen kliniske undersøkelser og vurdering av radiologiske undersøkelser. Dette er ofte alt som trengs for å bekrefte diagnosen. Under konsultasjonen ser vi på endringer i beinstrukturen i stortåen, og teste bevegeligheten i tåen for å avkrefte utvikling av slitasjegikt i grunnleddet. Det er meget viktig å identifisere årsaken til Hallux Valgus som andre feilstillinger i foten eller stramme leggmuskler. Alle våre pasienter er nødt til å gå gjennom en vurdering med en grundig klinisk undersøkelse. Ingen blir operert uten å ha vært til denne vurderingen. Gjennomgang av sykehistorie Vi vil stille viktige spørsmål som når du først la merke til at du hadde en skjev stortå, om du opplever fot- eller tå smerter og om det er noen andre i familien som også har hatt Hallux Valgus. Det er også viktig å sjekke hvilke type sko du går med, og om du har en jobb som krever at du står i lange perioder av gangen. Røntgen Ved røntgenundersøkelse undersøker man hvor langt stortåen har beveget seg bort fra de andre tærne, og om andre ben i foten eller tærne har blitt påvirket. Vinkelstørrelsen vil bestemme teknikken som brukes under operasjonen. MR Fot og Ankel Spesialisten bestiller MR dersom vi mistenker endringer i ben- eller bruskstrukturen som artrose/slitasjegikt eller tretthetsbrudd. Opeasjonsteknikken kan endres dersom man har utviklet artrose i leddet grunnet langvarig Hallux Valgus.
IKKE-KIRURGISK BEHANDLING


UNNGÅ FØLGENDE

 • Trange og spisse sko.
 • Aktiviteter som utløser smerter i føttene dine.
 • Bruk av gamle slitte sko og såler.
 • Stor overbelastning etter lang periode med inaktivitet.
BRUK GODE SKO De fleste symptomene er forårsaket av bruk av trange sko og påfølgende irritasjon av huden og leddet grunnet dette. Det er viktig å bruke sko som passer for dine føtter. I dette tilfellet bruk av sko med økt bredde rundt forfoten med lav hæl for å redusere belastningen på stortåen. BRUK INNLEGGSSÅLER​​ Innleggs såler kan være et godt alternativ ​​når årsaken til Hallux Valgus er feilstilling i foten som: overpronasjon, plattfot (Pes Planus) og hulfot (Pes Cavus). Vi velger våre såler nøye etter å ha vurdert årsaken til problemstillingen. De som har store feilstillinger i hele foten kan få dekket såler (fotsenger) og av og til spesial sko fra NAV. De trenger en vurdering hos en spesialist i ortopedisk kirurgi for å få en slik søknad HALLUX VALGUS SKINNE/ORTOSE​​ Bruk av Hallux Valgus skinner/ortose vil hjelpe med å redusere symptomene, men kan ikke garantere retting av feilstilling. Det finnes forskjellige skinner/ortoser. Vi i Fot og Ankel Spesialisten har valgt disse hjelpemidlene nøye og fra kjente produsenter.
HALLUX VALGUS KIRURGI


KANDIDATER FOR KIRURGI Over tid vil en Hallux Valgus kunne føre til vedvarende smerter. Dersom du har prøvd tradisjonelle behandlinger uten særlig effekt, vil det være nødvendig med en operasjon for å rette opp feilstillingen. Vi i bruker den mest moderne og skånsomme teknikken for Hallux Valgus behandling. Vi bruker PROstep teknikk (Kikkehullteknikk). HVA FORVENTER JEG MED KIRURGI? Vi tilstreber å utføre den mest effektive teknikken som bevarer korreksjon av feilstillingen og hindrer tilbakefall av problemet. Vi har som mål å skape en behagelig opplevelse for deg med kort ventetid til operasjon, kort rehabilitering og minimalt med smerter etter operasjonen. HVOR FOREGÅR INNGREPET? Fot og Ankel Spesialisten samarbeider med Volvat Medisinske Senter i Bergen-Ulriksdal sykehus for å utføre kirurgiske inngrep. Vi har dannet et profesjonelt team som består av kirurg, anestesilege, operasjonssykepleier og oppvåkningspersonalet. Teamet har høy kompetanse i håndtering av pasienter med fot- og ankelplager.
VÅR TEKNIKK


PROstep™ (Kikkhull) teknikk Dr. Ari Bertz i Fot og Ankel Spesialisten bruker en avansert kikkhullsteknikk (PROstep™) som gjør at du kan reise hjem samme dag. Dr. Bertz er den første i Norge som har startet behandling av Hallux valgus ved bruk av denne teknikken. Teknikken er vitenskapelig dokumentert og har mange fordeler fremfor den tradisjonelle teknikken. Fordeler med PROstep™ (Kikkhull) teknikk

 • Ingen behov for stort snitt
 • Ingen stort operasjonsarr. Kun 3-4 hull på 2 mm.
 • Minimalt med stivhet i leddet etter operasjonen.
 • Redusert risiko for sårkomplikasjoner.
 • Redusert risiko for infeksjon.
 • Rask mobilisering med full belastning fra første uke.
 • Ingen behov for gips.
Som regel ingen behov for krykker etter operasjonen. Tilbake til jobb 2 uker etter operasjon dersom du har kontorjobb. Forventet full belastning med vanlige sko innen 6 uker etter operasjonen. Tradisjonell teknikk PROstep(kikkhulls) Teknikk
HVORDAN UTFØRES PROSEDYREN?


 • Tradisjonelle operasjoner på Skjev stortå innebærer å gjøre et kutt på 5-7 cm på utsiden av foten og et mindre snitt på innsiden av tåen for å frigjøre vev som holder tå.
 • Snittene som brukes i vår PROstep™ kirurgi er bare 2-3 mm.
 • Kirurger bruker instrumenter som opprinnelig ble utviklet for hode, ansikt og hals kirurgi, som er veldig fint og roterer i høy hastighet for å utføre små, presise kutt uten å skade bløtvevet rundt benet.
 • Kirurgen lager små snitt i 3-4 steder rundt stortåen, deler leddbånd og kutter bein med minimal skade på omliggende vev. Disse kuttene er utformet slik at kirurgen kan korrigere feilstillinger, men opprettholde bein stabilitet i området.
 • En pinne er så dratt gjennom snittene og brukes for å jekke stortåen tilbake i riktig stilling. Når tåen er på riktig sted, fikserer beinet med en to sterke skruer.
 • Skruene er utformet for å holde seg innenfor bein uten å forårsake smerte eller være følbar for pasienten på noen måte. Pinnen blir deretter fjernet. Ingen behov for fjerning av skruene.
Hele prosedyren, som krever lett narkose, tar ca. 15 - 20 minutter. Det kan ta lengre tid dersom det er behov for ytterligere prosedyrer. Ari Bertz, ansvarlig kirurg i klinikken kommenterer: "Fotmekanikken er veldig følsom og denne teknikken ble utviklet for å respektere fotens anatomi. Fordi det er basert på etablert Hallux Valgus kirurgi filosofi, forventer vi en mer forutsigbar rehabilitering og resultater, og vi vil slippe komplikasjonene som kan oppstå av sårproblemer eller pinner som stikker utenfor operasjonsområde i flere uker. Dette er en teknikk som vil ha en meget betydelig innvirkning på hvordan vi utfører Hallux Valgus kirurgi. Men det er svært viktig at den nye teknikken er utført av en spesialist fot og ankel kirurg som har lang erfaring med alle åpne Hallux Valgus kirurgi teknikker, som danner grunnlaget for denne operasjonen."
HVORDAN KAN VI HJELPE DEG?


Når du har vært i kontakt med oss, setter vi deg opp til en vurdering hos Dr. Bertz som vil foreta en grundig gjennomgang av dine plager i tillegg til en klinisk og radiologisk vurdering for å bestemme om du egner deg for kirurgi og om du er en kandidat for PROstep™ (Kikkhull) teknikk. Vi samarbeider med Volvat Medisinske Senter hvor Dr. Bertz utfører sine kirurgiske inngrep. Dersom du har en behandlingsforsikring, kan vi hjelpe deg med å sette i gang prosessen for å få dekning av utgifter knyttet til operasjon.
FØR OG ETTER BILDER


FØR ETTER FØR ETTER
OFTE STILTE SPØRSMÅL


Er jeg kandidat for Hallux Valgus operasjon? Ja, hvis du har én eller flere av følgende:

 • Skjev stortå
 • Smerter eller redusert bevegelighet
 • Problemer med å finne sko som passer
 • Har forsøkt andre behandlinger enn kirurgi uten effekt
Hvordan foregår operasjonen? Operasjonen er et dagkirurgisk inngrep, som vil si at du reiser hjem samme dag. Målet er å rette opp skjeve akser i stortåen. Se animasjonsvideo nederst på siden. Hvilken teknikk bruker Fot & ankel spesialisten? Vi bruker den moderne og vitenskapelig dokumenterte kikkehullsteknikken. Operasjonen utføres med kun 3-4 hull på 2 mm. Ingen sting - Ingen gips - Ingen behov for bruk av krykker - Ingen behov for fjerning av skruer. Hvilken bedøvelse blir brukt? Vi bruker vanlig narkose. I tillegg setter vi inn lokal anestesi i foten som varer ca. 4-6 timer etter operasjonen. Hvor lenge blir jeg sykemeldt?
 • 1-2 uker hvis du har kontorarbeid.
 • 6-8 uker hvis du har fysisk tungt arbeid hvor det er vanskelig med tilrettelegging.
Hvor lenge varer operasjonen? Selve operasjonen varer ca. 30-45 minutter. Trenger jeg å bruke krykker etter operasjonen? Du kan måtte bruke krykker de første 3-4 dagene, men ellers er det ikke nødvendig. Blir jeg innlagt etter operasjon? Operasjonen er et dagkirurgisk inngrep, som vil si at du kan reise hjem samme dag. Får jeg resept på smertestillende? Du får en elektronisk resept på smertestillende som kan hentes på vei hjem fra apoteket i 1. etasje. Hvor mye koster en Hallux Valgus operasjon? Operasjonen koster mellom Kr. 14.000-25.000 avhengig av hvor mange prosedyrer som kreves for å oppnå optimal stilling og/eller redusere fare for tilbakefall av skjevstillingen. Prisen inkluderer alt utstyr som blir brukt under operasjon, samt første kontroll etter operasjon. Dersom du har en privat forsikring eller forsikring gjennom jobb, vil denne kunne dekke operasjon. Jeg har hørt at Hallux Valgus operasjonen kan bli mislykket? Dette var tilfellet før, da man brukte gamle teknikker hvor man måtte gå med gips og krykker i flere måneder. Fot- og ankelkirurgi har utviklet seg mye de siste årene. Nye teknikker og nytt utstyr har betydelig redusert risikoen for komplikasjoner og misnøye etter operasjonen. Det er ellers alltid risiko for komplikasjoner i forbindelse med all typer kirurgi. Kan jeg gå rett på operasjon uten vurdering? Hos oss må du til vurdering hos vår spesialist i forkant, da det ikke er alle som egner seg for operasjon. En slik vurdering er også nødvendig for å finne ut hvilken teknikk som passer best for deg. Hvor lenge må jeg vente på operasjonen etter å ha vert til vurdering? Ventetiden etter vurdering pleier å ligge på 1-2 uker. Hvor lang tid det tar for å bli operert på offentlig sykehus? Det tar som oftest 3-4 måneder for å bli kalt inn til vurdering, og totalt 4-7 måneder ventetid for å bli operert. På offentlige sykehus blir det vanligvis brukt åpen teknikk. Jeg har flere spørsmål, hvordan kontakter jeg dere?​ Du kan kontakte oss på telefon:
Bergen: 48 10 20 00 Kristiansand: 95 03 00 03
Evt. send oss dine spørsmål og vi svarer deg innen 1-2 dager.
REHABILITERING ETTER OPERASJON


Det er store forskjeller i rehabiliteringen mellom ProStep (Kikkhull) teknikk og den tradisjonelle teknikken. ProStep Teknikk innebærer:

 • Rask mobilisering med full belastning fra første dag.
 • Ingen behov for gips.
 • Ingen behov for krykker.
 • Ingen behov for fysikalsk behandling.
 • Du kan være på jobb etter 2 uker dersom du har kontorjobb.
 • Bruk av spesielle stive sandaler i 6 uker
 • Du kan kjøre bil dersom du er operert på ve. Side (hø. side må vente i 6 uker)
 • Tillatt med full belastning med vanlige sko kun 6 uker etter operasjon.
 • Tillatt med ekstreme aktiviteter som jogging og andre idrettsaktiviteter 3 måneder etter operasjon.
 • Det er vanlig og forventet med ubehag og hevelse i foten etter alle typer operasjoner i minst 3-6 måneder.
KOMPLIKASJONER


Vanlige komplikasjoner kan være:

 • Infeksjon
 • Sårproblem
 • Manglende eller forsinket tilheling
 • Blodpropp
 • Stivhet
 • Tilbakefall av feilstilling ca. 4-10 %
 • Nerveskade
 • Manglende eller forsinket tilheling
Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav, men om slike komplikasjoner oppstår vil Fot og Ankel Spesialisten ta hånd om problemet og hjelpe pasienten på best mulig måte. Vi er opptatt av at alle våre pasienter er 100% friske og fornøyde etter behandling hos oss.

HALLUX VALGUS

KIRURGISK TEKNIKK - ANIMASJON 

PASIENTOMTALER

"Jeg er veldig fornøyd med resultatet etter operasjonene.​Det er veldig godt å kunne gå normalt igjen, også lengre turer uten å få smerter i føttene. Er veldig fornøyd med behandlingen jeg har fått, både før - under og etter operasjonene."

- Martha S

Bestill time for konsultasjon eller send oss gjerne spørsmål i skjemaet under.

OM KLINIKKEN OG BEHANDLERE

Fot og Ankel Spesialisten er en høy-spesialisert klinikk for diagnose og behandling av Hallux Valgus. Vi har både kirurger, kiropraktorer, fysioterapeuter og fotterapeuter som hjelper deg med en moderne og effektiv måte.

Vi skjønner at denne tilstanden kan påvirke dine aktiviteter og hverdagsliv.

Ved en helhetlig vurdering og riktig diagnose, tilpasser vi en plan for din behandling som er avhengig av størrelsen på feilstilling i foten og alvorlighetsgrad. Det vil hjelpe deg med å redusere plagene dine og forbedre livskvaliteten.

Åpningstider Bergen

Mandag:  STENGT

Tirsdag  :   09:00 - 16:00

Onsdag  :  09:00 - 16:00

Torsdag :   09:00 - 19:30

Fredag   :   09:00 - 15:00

Timebestilling

Hos oss kan du bestille time online, eller om du vil at vi tar kontakt med deg for å bestille time?

Minde allé 48 - 2 etg.

5068 Bergen

Telefon:  48 10 20 00

copyright

Levert av Mint Media AS

Gradient-Fot-&-Ankel-Spesialisten.png