Hallux Rigidus.jpeg

HALLUX RIGIDUS

(stiv stortå)

ÅRSAKER, FOREBYGGENDE TILTAK OG BEHANDLING

Hva er Hallux Rigidus (stiv storetå)?

Hallux Rigidus er en form for slitasjegikt i stortåens grunnledd som innebærer økende stivhet, samt utvikling av en kul på oversiden av stortåen. Denne kan bli smertefull, samt skape ubehag når man har på sko. 

Årsaker

 

 • Overpronasjon (feilstilling i foten ved gange)  

 • Plattfot/Hulfot

 • Belastning over tid 

 • Arv 

 • Urinsyregikt

 • Gammel skade

Symptomer

 • Stivhet og smerter i stortåens grunnledd 

 • Hevelse eller betennelse i stortåens grunnledd 

 • Halting 

 • Smerter i det andre benet eller i ryggen pga. kompensering  

HALLUX RIGIDUS

Hallux=Stortå, Rigidus=Stiv/rammet av slitasje

En hyppig tilstand som rammer spesielt menn>kvinner

Skyldes enten en gammel skade, feilstilling i foten, eller redusert bevegelighet i stortå eller ankel.

Tolkes ofte feil som urinsyregikt.

STORTÅ ARTROSE

Bevegeligheten i leddet blir mindre og mindre.

Utvikling av "bein-avleiringer" på oppsiden av leddet, noe som skaper problemer med sko med brennende følelse.

Betennelsestilstand i leddet med hevelse

HVORDAN STILLES DIAGNOSEN?


Klinisk undersøkelse Vår kirurg i Fot og Ankel Spesialisten har utmerket kompetanse innen kliniske undersøkelser og vurdering av radiologiske undersøkelser. Dette er ofte alt som trengs for å bekrefte diagnosen. Under konsultasjonen ser vi på endringer i beinstrukturen i stortåen, og teste bevegeligheten i tåen for å avkrefte utvikling av slitasjegikt i grunnleddet. Det er meget viktig å identifisere årsaken til Hallux Rigidus for å kunne tilby den rette behandlingen. Alle våre pasienter er nødt til å gå gjennom en vurdering med en grundig klinisk undersøkelse. Ingen blir operert uten å ha vært til denne vurderingen. Gjennomgang av sykehistorie Vi vil stille viktige spørsmål som når du først la merke til at du hadde en stiv stortå, om du opplever fot- eller tå smerter og om det er noen andre i familien som også har hatt stiv stortå. Det er også viktig å sjekke hvilke type sko du går med. Røntgen Røntgen undersøkelse er meget viktig for å identifisere diagnosen og eventuelt hvilken i fase. Behandling er avhengig av dine symptomer og funn på røntgen. MR Fot og Ankel Spesialisten bestiller MR dersom vi mistenker endringer i ben- eller bruskstrukturen som artrose/slitasjegikt. Opeasjonsteknikken kan endres dersom man har utviklet betydelig artrose i leddet grunnet langvarig Hallux Rigidus.
IKKE-KIRURGISK BEHANDLING


UNNGÅ FØLGENDE

-Flate sko med tynne såler. -Myke sko -Høye hæler -Aktiviteter som utløser smerter i føttene dine. -Bruk av gamle slitte sko og såler. -Stor overbelastning etter lang periode med inaktivitet. BRUK GODE SKO Fot og Ankel Spesialisten anbefaler sko med rullesåle. Vi tilbyr spesielle sko som Joya og Mizuno sko som hjelper foten med å rulle bedre til tross for et stivt stortåledd BRUK INNLEGGSSÅLER​​ Innleggs såler kan være et godt alternativ ​​når du har moderate symptomer. Såler vil være stive og hindre overbelatning på stortå. Pasientenr kan få dekket stive karbonsåler og av og til spesial sko fra NAV dersom de har vesentlige plager. Du trenger en vurdering hos en spesialist i ortopedisk kirurgi for å få en slik søknad. HALLUX VALGUS SKINNE/ORTOSE​​ Bruk av Hallux Rigidus skinner/ortoser vil hjelpe med å redusere symptomene. Det finnes forskjellige skinner/ortoser. Vi i Fot og Ankel Spesialisten har valgt disse hjelpemidlene nøye og fra kjente produsenter.

FYSIOTERAPI BEHANDLING

Våre fysioterapeuter har god kompetanse i behandling av stivstortå med spesielle øvelser som øker bevegeligheten og reduserer smerter. De jobber også med å øke bevegeleigheten generelt i hofte, kne og ankel.
KIRURGI


KANDIDATER FOR KIRURGI Over tid vil en Hallux Rigidus kunne føre til vedvarende smerter Oog betydelig stivhet. Dersom du har prøvd ikke-kirurgiske behandlinger uten særlig effekt, vil det være nødvendig med en operasjon. Vi i Fot og Ankel Spesialisten bruker den mest moderne og skånsomme teknikken for Hallux Rigidus behandling. Vi bruker forskjellige teknikker for å redde leddet og unngåå en operasjon med avstivning. Vi er den eneste klinikk i Norge som driver med Cartiva implantat som en behandling for artrose i stortå HVA FORVENTER JEG MED KIRURGI? Vi tilstreber å utføre den mest effektive teknikken som bevarer bevegeligheten i leddet og hindrer tilbakefall av problemet. Vi har som mål å skape en behagelig opplevelse for deg med kort ventetid til operasjon, kort rehabilitering og minimalt med smerter etter operasjonen. HVOR FOREGÅR INNGREPET? Fot og Ankel Spesialisten samarbeider med Volvat Medisinske Senter i Bergen-Ulriksdal sykehus for å utføre kirurgiske inngrep. Vi har dannet et profesjonelt team som består av kirurg, anestesilege, operasjonssykepleier og oppvåkningspersonalet. Teamet har høy kompetanse i håndtering av pasienter med fot- og ankelplager. HVILKE KIRURGIKE TEKNIKKER BRUKER DERE? Vi bruker følgende teknikker: 1. Minimal invasiv (Kikkhullsteknikk) Cheilektomi. Operasjonen utføres gjennom et hull på 2 mm hvor man fjerner ekstra beinavleiringer rundt leddet for å økebevegelighet og redusere smerter. 2. Åpen Cheilektomi. 3. Cartiva implantat (delprotese). 4. Avstivning av stortå(Artrodese) med plate og skruer. Dersom du har betydelig artrose/slitasjegikt i stortå med betydelig stivhet og manglende bevegelighet, vil avstivning være den beste teknikken som passer for deg. Når du allerede har mistet bevegeligheten i tåen, vil du ikke merke ytterligere stivhet enn det du allerede har. Vi bruker plate og skruer, en teknikk som har vist mye bedre resultat enn kun skruer. Du kan belaste foten fra første dag med stive sandaler som skal brukes i 6 uker. Ingen behov for gips eller krykker.
VÅR TEKNIKK


MILD ARTROSE Vi bruker følgende teknikker: 1. Minimal invasiv (Kikkhullsteknikk) Cheilektomi: Operasjonen utføres gjennom et hull på 2 mm hvor man fjerner ekstra beinavleiringer rundt leddet for å økebevegelighet og redusere smerter. 2. Åpen Cheilektomi: Avmeisling av ekstrabein rundt leddet med åpen teknikk. Spesielt for de som har betydelig store beinavleiringer(eksostoser) rundt hele leddet Dr. Ari Bertz i Fot og Ankel Spesialisten bruker en avansert kikkhullsteknikk (PROstep™) som gjør at du kan reise hjem samme dag. Dr. Bertz er den første i Norge som har startet behandling av Hallux valgus ved bruk av denne teknikken. Teknikken er vitenskapelig dokumentert og har mange fordeler fremfor den tradisjonelle teknikken. Fordeler med PROstep™ (Kikkhull) teknikk

 • Ingen behov for stort snitt
 • Ingen stort operasjonsarr. Kun 3-4 hull på 2 mm.
 • Minimalt med stivhet i leddet etter operasjonen.
 • Redusert risiko for sårkomplikasjoner.
 • Redusert risiko for infeksjon.
 • Rask mobilisering med full belastning fra første uke.
 • Ingen behov for gips.
Som regel ingen behov for krykker etter operasjonen. Tilbake til jobb 2 uker etter operasjon dersom du har kontorjobb. Forventet full belastning med vanlige sko innen 6 uker etter operasjonen. MODERAT ARTROSE 1. Minimal invasiv (Kikkhullsteknikk) Cheilektomi: Operasjonen utføres gjennom et hull på 2 mm hvor man fjerner ekstra beinavleiringer rundt leddet for å økebevegelighet og redusere smerter. 2. CARTIVA IMPLANTAT: Erstatning av skadet brusk med et implantat laget av topp moderne syntetisk materiale som fungerer som naturlig brusk. Dette reduserer smerte og bevarer stortåbevegelsen, slik at du kan holde deg aktiv. 93% PASIENTTILFREDSHET. BETYDELIG ARTROSE: 1. CARTIVA IMPLANTAT: Dersom det er betydelig artrose, men fortsatt god bevegelighet. 2. AVSTIVNING(ARTRODESE): Når det er betydelig artrose og betydelig redusert bevegelgihet i leddet.
HVORDAN UTFØRES PROSEDYREN?


 • Alle operasjoner på artrose i stortå utføres som dagkirurgisk inngrep. Dvs at du reiserr hjem den samme dagen.
 • Vi bruker lokal bedsøvelser og moderne narkose
 • Les mer om vår guide for de som skal operers her
HVORDAN KAN VI HJELPE DEG?


Når du har vært i kontakt med oss, setter vi deg opp til en vurdering hos Dr. Ari Bertz som vil foreta en grundig gjennomgang av dine plager i tillegg til en klinisk og radiologisk vurdering for å bestemme om du egner deg for kirurgi og om du er en kandidat for Kikkhullsteknikk eller CARTIVA.. Vi samarbeider med Volvat Medisinske Senter hvor Dr. Bertz utfører sine kirurgiske inngrep. Dersom du har en behandlingsforsikring, kan vi hjelpe deg med å sette i gang prosessen for å få dekning av utgifter knyttet til operasjon.
OFTE STILTE SPØRSMÅL


Er jeg kandidat for operasjon? Ja, hvis du har én eller flere av følgende:

 • Smerter eller redusert bevegelighet
 • Problemer med å finne sko som passer
 • Har forsøkt andre behandlinger enn kirurgi uten effekt
Hvordan foregår operasjonen? Operasjonen er et dagkirurgisk inngrep, som vil si at du reiser hjem samme dag. Se animasjonsvideo nederst på siden. Hvilken teknikk bruker Fot & ankel spesialisten? Vi bruker den moderne og vitenskapelig dokumenterte teknikker. Hvilken bedøvelse blir brukt? Vi bruker vanlig narkose. I tillegg setter vi inn lokal anestesi i foten som varer ca. 4-6 timer etter operasjonen. Hvor lenge blir jeg sykemeldt?
 • 1-2 uker hvis du har kontorarbeid.
 • 6-8 uker hvis du har fysisk tungt arbeid hvor det er vanskelig med tilrettelegging.
Hvor lenge varer operasjonen? Selve operasjonen varer ca. 30-45 minutter. Trenger jeg å bruke krykker etter operasjonen? Du kan bruke krykker de første 3-4 dagene, men ellers er det ikke nødvendig. Blir jeg innlagt etter operasjon? Operasjonen er et dagkirurgisk inngrep, som vil si at du kan reise hjem samme dag. Får jeg resept på smertestillende? Du får en elektronisk resept på smertestillende som kan hentes på vei hjem fra apoteket i 1. etasje. Jeg fikk tilbud på avstivning på sylehus, og jeg er ikke interessert. Vårt mål er å "redde" leddet og unngå avstivning, men i noen tilfeller hvor leddet er helt stivt med betydelig smerter, er det anbefalt med en operasjon med avstivning. Kan jeg gå rett på operasjon uten vurdering? Hos oss må du komme til en vurdering hos vår spesialist i forkant, da det ikke er alle som egner seg for operasjon. En slik vurdering er også nødvendig for å finne ut hvilken teknikk som passer best for deg. Hvor lenge må jeg vente på operasjonen etter å ha vert til vurdering? Ventetiden etter vurdering pleier å ligge på 1-2 uker. Hvor lang tid det tar for å bli operert på offentlig sykehus? Det tar som oftest 3-4 måneder for å bli kalt inn til vurdering, og totalt 4-7 måneder ventetid for å bli operert. Jeg har flere spørsmål, hvordan kontakter jeg dere?​ Du kan kontakte oss på telefon:
Bergen: 48 10 20 00 Kristiansand: 95 03 00 03
Evt. send oss dine spørsmål og vi svarer deg innen 1-2 dager.
REHABILITERING ETTER OPERASJON


Alle teknikker:

 • Rask mobilisering med full belastning fra første dag.
 • Ingen behov for gips.
 • Ingen behov for krykker.
 • Du kan være på jobb etter 2 uker dersom du har kontorjobb.
 • Bruk av spesielle stive sandaler i 6 uker (Kun ved avstivning og CARTIVA).
 • Det er vanlig og forventet med ubehag og hevelse i foten etter alle typer operasjoner i minst 3-6 måneder.
KOMPLIKASJONER


Vanlige komplikasjoner kan være:

 • Infeksjon
 • Sårproblem
 • Manglende eller forsinket tilheling
 • Blodpropp
 • Stivhet
 • Nerveskade
Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav, men om slike komplikasjoner oppstår vil Fot og Ankel Spesialisten ta hånd om problemet og hjelpe pasienten på best mulig måte. Vi er opptatt av at alle våre pasienter er 100% friske og fornøyde etter behandling hos oss.

HALLUX RIGIDUS

KIRURGISK TEKNIKK - KIKKHULLSTEKNIKK

(CHEILEKTOMI)

Pasienter med mild slitasje i leddet egner seg for denne teknikken.

Det blir utført med kikkhullsteknikk gjennom et lite hull på 2 mm.

Den krever innen avlastning, og du kan belaste foten rett etter operasjon.

HALLUX RIGIDUS

KIRURGISK TEKNIKK - CARTIVA

Fot & Ankel Spesialisten er den eneste klinikken i Norge som tilbyr denne type behandling.

Det er ingen behov for avstivning av leddet dersom du har mild til moderat artrose/slitasjegikt.

Denne teknikken har vært i bruk siden 2000 og har vist 93 % pasienttilfredshet.

HALLUX RIGIDUS

KIRURGISK TEKNIKK - AVSTIVNING

Dersom du har betydelig artrose/slitasjegikt i stortå med betydelig stivhet med manglende bevegelighet, vil avstivning være den beste teknikken som passer for deg.

 

Når du allerede har mistet bevegeligheten i tåen, vil du ikke merke ytterligere stivhet enn det du allerede har.

 

Vi bruker plate og skruer, en teknikk som har vist mye bedre resultat enn kun skruer.

Du kan belaste foten fra første dag med stive sandaler som skal brukes i 6 uker. Ingen behov for gips eller krykker.

PASIENTOMTALER

"Jeg er veldig fornøyd med resultatet etter operasjonene.​Det er veldig godt å kunne gå normalt igjen, også lengre turer uten å få smerter i føttene. Er veldig fornøyd med behandlingen jeg har fått, både før - under og etter operasjonene."

- Martha S

Bestill time for konsultasjon eller send oss gjerne spørsmål i skjemaet under.

OM KLINIKKEN OG BEHANDLERE

Fot og Ankel Spesialisten er en høy-spesialisert klinikk for diagnose og behandling av Hallux Valgus. Vi har både kirurger, kiropraktorer, fysioterapeuter og fotterapeuter som hjelper deg med en moderne og effektiv måte.

Vi skjønner at denne tilstanden kan påvirke dine aktiviteter og hverdagsliv.

Ved en helhetlig vurdering og riktig diagnose, tilpasser vi en plan for din behandling som er avhengig av størrelsen på feilstilling i foten og alvorlighetsgrad. Det vil hjelpe deg med å redusere plagene dine og forbedre livskvaliteten.