top of page

HJELPEMIDLER OG SKO

Hos Fot og Ankel spesialisten kan du få en rekke ortopediske hjelpemidler som sko, såler, krykker, hælkappe, og kne- og ankelskinner/ortoser.

Vi har samlet de beste hjelpemidlene fra kjente leverandører og som hjelpe deg med å forbedre funksjonen i daglig aktivitet og øke livskvaliteten og minske behovet for kirurgi.

 

Vi har et godt utvalg av sko som gjennom årene har vist høyt tilfredshetsnivå. Vi hjelper deg med å velge sko som passer for dine føtter og din tilstand.

IMG_5965_edited.jpg

Vi tilbyr følgende behandlinger

For at du skal få støtte til ortopediske hjelpemidler, må du ha en varig (over to år) nedsatt funksjonsevne i armer, ben eller rygg.

Vi samarbeider med ortopediske verksteder i Bergen hvor vi kan ta en grundig og helhetlig vurdering og hjelpe med å sende en søknad på dekning fra NAV.

Hvordan får du dekning?

Du må ha en grundig vurdering hos en spesialist i ortopedisk kirurgi som vil vurdere din tilstand og om du egner deg for en slik dekning. Husk at en slik vurdering garanterer ikke at du får en slik søknad.

Dert er kun de som har store feilstillinger og har spesielle diagnoser som kan få dekket fotsenger eller spesial sko.

Innleggssåler

Innleggssåler er skoinnlegg som er tilpasset og laget etter en standardmodell i forskjellige størrelser. Ved mindre feilstillinger og plager i føttene vil innleggssåler som regel være tilstrekkelig for å avhjelpe plagene.

Vi kan hjelpe deg med valg av såler, evt. Tilpasser vi slike såler med å ta fotavtrykk og fotanalyse.

AdobeStock_308938863.jpeg

Fotsenger

Hensikten med fotsenger er å korrigere store feilstillinger for å omfordele trykket under foten, for eksempel for å avlaste områder der det gjør vondt eller som er utsatt for sår. Fotsengene lages etter den enkeltes behov og krever en søknad fra en spesialist i ortopedisk kirurgi for å få dekning fra NAV.

Spesialsko

Som erstatning for eller supplement til individuelt tilpasset fottøy, kan det i mange tilfeller være tilstrekkelig med spesialsko som er laget på fabrikk. Dette er sko som gir ekstra plass til foten, og som har innleggssåler for individuell tilpasning. Slikt fottøy finnes i alle størrelser, både til barn og voksne, og til alle anledninger og bruksområder.

Du kan få dekning på slike sko dersom du har en stor feilstilling i foten, diabetes, reumatisme, eller andre kroniske problemstillinger som krever forebyggende tiltak for å unngå sårutvikling i foten.

Oppbygging av sko

Hvis forskjellen på benas lengde er mer enn 20 millimeter, kan man søke om refusjon for oppbygging av sko. Her er det oppbyggingen som dekkes, ikke selve skoen. Ved benlengdeforskjeller under 20 millimeter i kombinasjon med annen vesentlig redusert funksjon, som for eksempel ved CP (cerebral parese), kan det likevel søkes om denne typen tilpasning som foretas av en spesialist.

Rullesåler på sko

Ved for eksempel stive ledd i ankel eller fot, kan det være behov for å bygge om sko med såkalte rullesåler. De gjør at man ikke har det samme behovet for å sparke ifra, noe som avlaster stive ledd og gjør det mulig å gå bedre. Det samme gjelder ved kronisk leddlidelse i ankel eller fot, for eksempel i stortåen.

Ortoser/skinner

En ortose er en ortopedisk bandasje som skal erstatte, gjenopprette eller forbedre tapt funksjon i et bevegelsesorgan. Man lager en ortose alt etter hvilke kroppsdeler eller ledd den skal dekke, og hvilken funksjon den skal ha.

Funksjonene kan være:

  • Å motvirke uønsket bevegelse eller deformitet i et eller flere ledd

  • Opprettholde ønsket stilling i et ledd

  • Motvirke eller korrigere feilstillinger i ledd

  • Avlaste ledd eller bestemte kroppssegmenter

  • Hjelpe en ønsket bevegelse i et ledd

Ortopedisk sydd fottøy

Ortopedisk sydd fottøy er laget etter mål. Bakgrunn for behovet kan være større feilstillinger i fot og ankel, men det kan også være føtter som er vonde eller er truet av sår som følge av revmatiske sykdommer eller diabetes.

Vi leier blant annet ut

Vi har også en del ortopediske hjelpemidler til utleie for pasienter som har midlertidig behov for avlastning av føtter i forbindelse med skader og operasjoner. Vi leverer direkte til deg i Bergen og omegn!

Bestill time online for konsultasjon
eller
send oss gjerne spørsmål i skjemaet under

bottom of page