top of page
  • Forfatterens bildeFot og Ankel Spesialisten

Hallux Valgus - kan jeg unngå kirurgi?

Oppdatert: 3. mar. 2023


Hallux valgus er en tilstand der storetåen peker utover i stedet for rett frem, som kan forårsake smerte og ubehag. Mange tror at kirurgi er den eneste løsningen, men det finnes faktisk en rekke ikke-kirurgiske behandlingsalternativer.

Her er 6 måter å unngå Hallux Valgus kirurgi:

  1. Endre sko: Hvis du sliter med Hallux Valgus, bør du vurdere å skifte dine sko. Sko med høye hæler, smale tåbokser og tettsittende passform kan forverre tilstanden og forårsake smerte. I stedet bør du velge sko med en bred tåboks, lav eller ingen hæl og god støtdemping.

  2. Bruk ortopediske innleggssåler: Ortopediske innleggssåler kan hjelpe med å støtte foten og avlaste presset på stortåen.

  3. Strekk og styrk foten: Øvelser for å strekke og styrke musklene i foten kan også hjelpe til med å redusere smerte og forbedre tilstanden. Øvelser som å plante føttene på bakken og løfte tærne opp og ned eller plassere en tennisball under foten og rulle den frem og tilbake kan bidra til å styrke musklene i foten.

  4. Strekk ut leggmusklene: En av hovedårsakene til utviklingen av Hallux Valgus er stramme leggmuskler og stram Akillessene. Å strekke ut leggmusklene, vil hjelpe med å avlaste forfoten og redusere belastningen på stortåen.

  5. Unngå overbelastning: Overbelastning av foten kan forverre Hallux Valgus. Unngå aktiviteter som involverer langvarig ståing eller gåing, spesielt på harde overflater. Prøv å variere aktivitetene dine og hvil foten når du kan.

  6. Bestill time hos en fotterapeut: Det kan det være lurt å bestille en time hos en fotterapeut. De kan hjelpe deg med å gi råd om sko og såler, behandle hard hud og avlaste deler av foten som er under press. I konklusjonen kan man si at det finnes mange ikke-kirurgiske behandlingsalternativer for Hallux Valgus. Dersom du allerede har forsøkt med disse og sliter fortsatt med smerter og problemer med å finne sko som passer, kan du ta kontakt med Fot og Ankel Spesialisten for å ha en total vurdering hos vår legespesialist Dr. Ari Bertz som har spesialkompetanse innen vurdering og behandling av Hallux Valgus.Ønsker du mer informasjon, kan du laste ned vår gratis guide om Hallux Valgus


410 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page