INNGRODD TÅNEGL

Inngrodd_tånegl.jpg

Hva er inngrodd tånegl?

Inngrodd tånegl er en kronisk tilstand med akutte episoder med forverring. Inngrodd tånegl kan bli komplisert med utvikling av infeksjon i tåen.  

Årsaker

 

 • Trange sko 

 • Klipping av neglen på en feil måte, buet hjørne istedenfor rett 

 • Feilstilling i tærne  

Symptomer

 

 • Smerter, hevelse og betennelse der neglen skjærer seg i huden.  

 • Rødhet 

 • Puss fra tåneglen. Dette kan være tegn på en infeksjon.  

 
Inngrodd_tånegl2.jpg

INNGRODD TÅNEGL

Inngrodd tånegl kan være en tilbakevendende smertefull tilstand, der neglen på stortåen vokser inn i huden på siden, dersom man ikke behandler tilstanden på riktig måte.

FOREBYGGENDE TILTAK

Fot og Ankel Spesialisten kan hjelpe deg med å velge det rette forebyggende tiltak. Vi har både en fotterapeut og en spesialist i ortopedisk kirurgi. Ta kontakt med oss for å få en vurdering i dag.

Unngå følgende


​​​​

 • Trange og spisse sko
 • Dårlig fothygiene. Vask føttene minst daglig.
 • Ikke klipp neglen for kort ut mot sidene
Sko


De fleste symptomene er forårsaket av bruk av trange sko og påfølgende irritasjon av huden og neglen grunnet dette. Det er viktig å bruke sko som passer for dine føtter. I dette tilfellet bruk av sko med økt bredde rundt forfoten med lav hæl for å redusere belastningen på neglene.
Såler


Pronasjon kan føre til inngrodde tånegler ettersom feilstillingen i foten kan føre til trykk på stortåen. Velegnede såler som retter opp feilvinklingen kan forebygge dette. Vi velger våre såler nøye etter å ha vurdert årsaken til problemstillingen. ​De som har store feilstillinger i hele foten kan få dekket såler(fotsenger) og av og til spesial sko fra NAV. De trenger en vurdering hos en spesialist i ortopedisk kirurgi for å få en slik søknad.
Negleklipp


Måten du klipper neglen på kan være årsaken til utvikling inngrodd tånegl. Neglen skal klippes rett over og ikke avrundes ut mot sidene. Høyre: Riktig klipp Venstre: Feil klipp

HVORDAN STILLES DIAGNOSEN

 

Klinisk undersøkelse


Vår kirurg i Fot og Ankel Spesialisten har utmerket kompetanse innen kliniske undersøkelser, og dette er ofte alt som trengs for å bekrefte diagnosen. Alle våre pasienter er nødt til å gå gjennom en vurdering med en grundig klinisk undersøkelse. Ingen blir operert uten å ha vært til denne vurderingen.
Gjennomgang av sykehistorie


Det som er viktig er å identifisere hvor stor problemet er og om du har forsøkt med andre typer behandlinger. Ved tegn til infeksjon, kan vi ikke utføre kirurgi inntil infeksjonen er behandlet og huden har roet seg ned.

FOTTERAPIBEHANDLING

 

Vår fotterapeut har god erfaring med behandling av inngrodd tånegl.

Vi bruker spesielle teknikker for å løfte hjørnet på neglen for å hindre at den vokser inn i huden.

Vi er stolte over å kunne fortelle at vi har samlet noen av byens beste fotterapeuter, fysioterapeuter, kiropraktor og vår spesialist i ortopedisk kirurgi tilgjengelig for deg på et sted. Vi tilbyr også en rekke utvalg i ortopediske hjelpemidler som sko, såler og skinner.

Fotterapibehandling


Ved fotterapibehandling vil vår erfarne fotterapeut fjerne den delen av neglen som utløser infeksjonen, renser og pensler eventuelt ødelagt vev og legger egnet bandasje. Er neglen allerede grodd inn i huden kan vår fotterapeut også korrigere neglen ved hjelp av en stål- eller plastbøyle som limes på neglen. En bøyle kan også brukes til å korrigere neglen på sikt for å unngå at den gror feil igjen.
Spange/bøyle behandling


En metallstreng som tilpasses og settes på neglen for å brette opp og korrigere neglen tilbake til normal fasong. Kan sammenlignes med regulering på tennene.

KIRURGISK BEHANDLING

 

Dersom du får flere episoder med inngrodd tånegl, og spesielt med betennelse, kan det være aktuelt med en kirurgisk behandling hos oss.

Vi bruker en teknikk med fjerning av den delen av neglen som forårsaker symptomer og gjentatte betennelser.

Hvor foregår kirurgi?


Fot og Ankel Spesialisten samarbeider med Volvat Medisinske Senter i Bergen-Ulriksdal sykehus for å utføre kirurgiske inngrep. Vi har dannet et profesjonelt team som består av kirurg, anestesilege, operasjonssykepleier og oppvåkningspersonalet. Teamet har høy kompetanse i håndtering av pasienter med fot- og ankelplager.
Om inngrodd tånegl kirurgi


Inngrepet utføres i klinikken under lokal bedøvelse, der vi bedøver hele stortåen før vi starter med fjerning av neglen. Vi bruker en moderne og veldokumentert teknikk ved å fjerne den ytterste dele av neglen som har grodd inn i huden først. Deretter bruker vi "Fenol" for å etse bort negleroten slik at den delen av neglen ikke vokser ut igjen. Teknikken har vist veldig gode resultater, men det er fortsatt sjanse for tilbakefall på ca. 10-15%. De som har forsøkt med "Fenol" behandling uten ønsket effekt, enger seg for kirurgisk fjerning av hele negleroten på den ytterste delen av neglen. Les pasientomtaler her
Info om vår teknikk


Vi starter med å behandle infeksjonen først med antibiotika tabletter eller salve.Når betennelsen har roet seg ned, planlegger vi for fjerning av den delen av tåneglen som skaper problemer.​Teknikken vi bruker kalles Fenol etsing/matricectoy, og har gitt gode resultater og redusert risiko for tilbakefall. Du skal komme til kontroll to dager etter fjerning av neglen for å sjekke såret og at du ikke har komplikasjoner. ​Etter operasjon skal neglen dekkes med steril bandasje med Fucidin/antibiotika salve.​Etter kontroll kan du skifte på bandasjen selv og bruke Lactacyd bad regelmessig inntil såret er tørt. Da er det ikke nødvendig lenger å dekke såret med bandasje.Hvis neglen ikke vokser ut igjen, er operasjonen vellykket.
Fordeler med vår teknikk


 • Sjeldent behov for reoperasjon 10-15%.
 • Lite sannsynlighet for problemer på samme sted senere.
 • Ikke behov for sykemelding etter operasjon.
 • Ingen behov for sting eller avlastning.
Vanlige komplikasjoner kan være


 • Infeksjon i benet. Risiko for infeksjon er størst hos personer med diabetes eller de som har nedsatt sirkulasjon i bena av andre årsaker.
 • Tilbakevendende inngrodd tånegl (10-15%)
Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav, men om slike komplikasjoner oppstår vil Fot og Ankel Spesialisten ta hånd om problemet og hjelpe deg på best mulig måte. Vi er opptatt av at alle våre pasienter er 100% friske og fornøyde etter behandling hos oss.
Kan jeg kjøre bil eller gå rett etter kirurgi?


Bedøvelsen varer i ca. 2 timer etter operasjon. For å unngå blødning anbefaler vi at du ikke går eller kjører lenge rett etter operasjonen.

Bestill time for konsultasjon eller send oss gjerne spørsmål i skjemaet under.