LEDDBÅNDSSKADE

Hva er Ankel Leddbåndskader / Sportsskader? 

Leddbåndskade kan oppstå akutt etter en kraftig overtråkk, eller over tid etter små overtråkk. Ved akutte skader, er det betydelig hevelse, misfarging og uttalte smerter. Senere vil du oppleve sylskarpe smerter ved spesielle stillinger, i tillegg til følelse av at ankelen er ustabil (kan ikke stole på ankelen). Det kan i noen tilfeller være kombinert med bruskskade i ankelen. 

Årsaker

 

Den vanligste årsaken er at man tråkker forkjært slik at foten blir vridd innover, det fører til et betydelig strekk på leddbåndene på utsiden av ankelen. Sjeldnere skjer det motsatte, at foten vris utover og oppover og det oppstår strekk på leddbåndet på innsiden av ankelen. Det er det fremste leddbåndet vi har på utsiden av ankelen som er mest utsatt for skade. 

Hva kan du gjøre selv?

 

​Når skaden oppstår er det viktig å begrense blødning og hevelse. Du skal gjøre følgende:

  • Ta det med ro og holde foten høyt opp og bruke krykker.

  • Bruk ankelskinne.

  • Ta kontakt med en fysioterapeut.

  • Forventet forbedring innen 2-3 måneder.

 

FOREBYGGENDE TILTAK

Fot og Ankel Spesialisten kan hjelpe deg med å velge det rette forebyggende tiltak. Vi har både spesialister i ortopedisk kirurgi, fysioterapeuter, kiropraktorer og fotterapeuter som har god faglig kompetanse innen Ankel Leddbånd skader.

Ta kontakt med oss for å få en vurdering.

Unngå følgende


  • Høye hæler
  • Harde underlag
  • Trange sko med hard hælkappe

 

HVORDAN STILLES DIAGNOSEN

Klinisk undersøkelse


Vår kirurg i Fot og Ankel Spesialisten har utmerket kompetanse innen kliniske undersøkelser, og dette er ofte alt som trengs for å bekrefte diagnosen siden mange tegn er synlige å se uten å bruke andre verktøy. Du blir bedt om å bevege tåen frem og tilbake for å sjekke tåens bevegelighet. Alle våre pasienter er nødt til å gå gjennom en vurdering med en grundig klinisk undersøkelse. Ingen blir operert uten å ha vært til denne vurderingen.
Gjennomgang av sykehistorie


Vi vil stille viktige spørsmål som når du først la merke til symptomene, og om det er noen andre i familien som også har hatt skreddertå. Det er også viktig å sjekke hvilke type sko du går med.
Røntgen


Røntgen blir brukt for å spesifisere alvorlighetsgraden av leddbåndsskade og eventuelt finne en årsak til den.

 

IKKE KIRURGISK BEHANDLING

Vårt ønske er at du som pasient/kunde skal oppleve profesjonell og dedikert behandling. Du skal stole på at vi hjelper deg uansett hvor stort eller lite problemet ditt er.

Vi er stolte over å kunne fortelle at vi har samlet noen av byens beste fotterapeuter, fysioterapeuter, kiropraktor og vår spesialist i ortopedisk kirurgi tilgjengelig for deg på et sted. Vi tilbyr også en rekke utvalg i ortopediske hjelpemidler som sko, såler og skinner.

Kiropraktor


Første del av behandling av en ankel leddbåndskade er rettet mot å begrense mengden av hevelse og blødning. Dette er avgjørende for å kutte ned på restitusjonstiden. Vår dyktige kiropraktor vil benytte seg av PRICE prinsippet: P - Protection: Beskytte ankelen for å unngå forverring av skade R - Rest: Avlasting av ankelen I - Ice: Nedkjøling av skadestedet fører til at blodårene trekker seg sammen og hevelse begrenses C - Compression: Trykkbandasje som strammer rundt ankelen og reduserer hevelse E - Elevation: Plasser beinet over hjertehøyde for å redusere blodansamling i ankelen.
Fysioterapibehandling


Våre erfarne fysioterapeuter kan bidra med veiledning og rehabiliteringsøvelser for å optimalisere funksjonen i ankelen og forebygge ytterligere skade. I tillegg kan opptrening som fokuserer på ankelstabilitet, sansemotorikk og balanse være spesielt nyttig som forebyggende behandling til ankel leddbåndskader.

 

KIRURGISK BEHANDLING

Dersom du har prøvd ikke-kirurgiske behandlinger uten særlig effekt, vil det være nødvendig med en operasjon. Vi i Fot og Ankel Spesialisten bruker den mest moderne og skånsomme teknikken for leddbåndsskade behandling.

Fot og Ankel Spesialisten samarbeider med Volvat Medisinske Senter i Bergen-Ulriksdal sykehus for å utføre kirurgiske inngrep. Vi har dannet et profesjonelt team som består av kirurg, anestesilege, operasjonssykepleier og oppvåkningspersonalet. Teamet har høy kompetanse i håndtering av pasienter med fot- og ankelplager.

Unngå følgende


  • Høye hæler
  • Harde underlag
  • Trange sko med hard hælkappe

OM KLINIKKEN OG BEHANDLERE

Fot og Ankel Spesialisten er en høyspesialisert klinikk for diagnose og behandling av leddbåndsskade. Vi har både kirurger, kiropraktorer, fysioterapeuter og fotterapeuter som hjelper deg på en moderne og effektiv måte.  

 

Vi skjønner at leddbåndsskade kan påvirke ditt hverdagsliv og aktiviteter. Ved en helhetlig vurdering og riktig diagnose, tilpasser vi en plan for din behandling som er avhengig av størrelsen på feilstilling i foten og alvorlighetsgrad. Det vil hjelpe deg med å ha mindre plager og bedre livskvalitet. 

Bestill time for konsultasjon eller send oss gjerne spørsmål i skjemaet under.

Åpningstider Bergen

Mandag:  STENGT

Tirsdag  :   09:00 - 16:00

Onsdag  :  09:00 - 16:00

Torsdag :   09:00 - 19:30

Fredag   :   09:00 - 15:00

Timebestilling

Hos oss kan du bestille time online, eller om du vil at vi tar kontakt med deg for å bestille time?

Minde allé 48 - 2 etg.

5068 Bergen

Telefon:  48 10 20 00

copyright

Levert av Mint Media AS

Gradient-Fot-&-Ankel-Spesialisten.png