JONES FRAKTUR

Hva er Jones Fraktur?

Jones Fraktur er et tverrbrudd i knokkelen som forbinder lilletåen med fotroten (femte metatars).  

Årsaker

 

 • Indirekte skade som ankelovertråkk 

 • Langvarig og gjentakende aktivitet 

 • Akutt skade  

Symptomer

 

 • Smerter og hevelse på utsiden av foten.

 • Blåmerker 

 • Problemer med å gå  

 

FOREBYGGENDE TILTAK

Fot og Ankel Spesialisten kan hjelpe deg med å velge det rette forebyggende tiltak. Vi har både spesialister i ortopedisk kirurgi som har god faglig kompetanse innen Jones Fraktur. Ta kontakt med oss for å få en vurdering.

Unngå følgende


 • Trange og spisse sko
 • Høye hæler
 • Overbelastning av foten
Sko


Fot og Ankel Spesialisten tilbyr vide sko med god plass til tærne. Det er også viktig med sko som ikke gir trykk eller press på fremre del av foten. Joya, MBT og Hoka er eksempler på gode sko med rullesåle.

HVORDAN STILLES DIAGNOSEN

 

Klinisk undersøkelse


Vår kirurg i Fot og Ankel Spesialisten har utmerket kompetanse innen kliniske undersøkelser, og dette er ofte alt som trengs for å bekrefte diagnosen. I en klinisk undersøkelse vil du få en fullstendig undersøkelse av foten og legen vil vurdere smertestedet ved å trykke på ulike områder av foten. Alle våre pasienter er nødt til å gå gjennom en vurdering med en grundig klinisk undersøkelse. Ingen blir operert uten å ha vært til denne vurderingen.
Gjennomgang av sykehistorie


Vi vil stille viktige spørsmål som når du først la merke til symptomene, og om det er noen andre i familien som også har hatt Jones Fraktur. Det er også viktig å sjekke hvilke type sko du går med.
Røntgen


Røntgen blir brukt for å spesifisere alvorlighetsgraden av Jones Fraktur og eventuelt finne en årsak til den.

IKKE KIRURGISK BEHANDLING

 
Person med krykker

Får man Jones Fraktur er avlastning førsteprioritert.

Dette er for å gi området tid til å tilhele seg selv. Det er anbefalt å bruke krykker i tillegg til bruk av stive sko eller spesielle sandaler.

Fysikalsk behandling og oppfølging er viktig.

Vi følger opp våre pasienter med regelmessig røntgen bilder og eventuelt CT for å sikre at bruddet har grodd.

KIRURGISK BEHANDLING

 

I noen tilfeller hvor bruddet ikke gror eller det er stor feilstilling med stor avstand mellom beinbitene, er det aktuelt med kirurgi.

Fot og Ankel Spesialisten samarbeider med Volvat Medisinske Senter i Bergen-Ulriksdal sykehus for å utføre kirurgiske inngrep. Vi har dannet et profesjonelt team som består av kirurg, anestesilege, operasjonssykepleier og oppvåkningspersonalet. Teamet har høy kompetanse i håndtering av pasienter med fot- og ankelplager.

Hva forventer vi med kirurgi?


Målet med kirurgi er å fiksere bruddet med skruer som tillater at benet gror fort og uten feilstilling. Vi bruker spesielle skruer som ikke skaper problem med huden eller bløtvev og ingen behov for fjerning etter operasjon. Vi har som mål å skape en behagelig opplevelse for deg med kort ventetid til operasjon, kort rehabilitering og minimalt med smerter etter operasjonen. Les pasientomtaler her
Vanlige komplikasjoner kan være


 • Behov for gjentatt kirurgi grunnet forsinket eller manglende tilheling
 • infeksjon
 • Blodpropp
Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav, men om slike komplikasjoner oppstår vil Fot og Ankel Spesialisten ta hånd om problemet og hjelpe pasienten på best mulig måte. Vi er opptatt av at alle våre pasienter er 100% friske og fornøyde etter behandling hos oss.

OM KLINIKKEN OG BEHANDLERE

Fot og Ankel Spesialisten er en høyspesialisert klinikk for diagnose og behandling av Jones Fraktur. Vi har kirurger som hjelper deg på en moderne og effektiv måte.  

 

Vi skjønner at Jones Fraktur kan påvirke ditt hverdagsliv og aktiviteter.  

Ved en helhetlig vurdering og riktig diagnose, tilpasser vi en plan for din behandling som er avhengig av størrelsen på feilstilling i foten og alvorlighetsgrad. Det vil hjelpe deg med å ha mindre plager og bedre livskvalitet. 

Bestill time for konsultasjon eller send oss gjerne spørsmål i skjemaet under.