top of page
  • Forfatterens bildeFot og Ankel Spesialisten

Dr. Bertz ble omtalt i Dagbladet om kikkhullsteknikken. Her forklarer han teknikken

Oppdatert: 20. mar. 2023


 Dr. Ari Bertz er spesialist i ortopedisk kirurgi med spesialkompetanse i fot- og ankelkirurgi. Han har blitt omtalt i Dagbladet sammen med pasient Hanne Short om kikkhullsteknikken PROstep for Hallux Valgus.


Hanne Short forteller...


Det er litt uvirkelig. Etter 20 år med dunkende smerte er det ingenting som hindrer meg med foten. Nå gjør jeg alt på trening igjen, styrke, løping. Jeg har god bevegelighet... Starter Hanne med.


Hanne har Hallux Valgus, en tilstand opp mot 50 prosent av befolkningen kan ha i voksen alder.


Hanne skulle først operere med tradisjonell åpen teknikk for Hallux Valgus. Hun gruet seg til gips og krykker. Så fikk hun vite om en annen type operasjon for hallux valgus– kikkhullsoperasjon - også kalt mini-invasiv operasjon eller PROstep.


Dette kunne halvere restitusjonstiden. Hanne er kjempeglad i å trene, dette var viktig for hun.

Dermed gikk valget på kikkhullsoperasjon istedenfor åpen teknikk.


Hun forteller at selv om operasjonen ga gode resultater, var det ikke uten smerte.


Hanne hadde vondt og var hoven de første dagene etter operasjonen. Det ble mindre vondt med tiden, og hun kom raskt tilbake på jobb og trening.


Hun brukte en operasjonssko i en måned, og kunne etter hvert belaste foten enda mer. Etter tre måneder var hun i stand til å gjøre vanlige øvelser på trening igjen.
Etter tre måneder var Hanne i stand til å gjøre vanlige øvelser på trening igjen.


Dr. Ari Bertz forteller videre...


Det ikke er lavere terskel for kirurgi med kikkhullsteknikk enn med åpen teknikk, noe alle pasientene våre blir informert om. Som pasient må du dokumentere at du har forsøkt andre konservative behandlinger før de settes opp til kirurgi med kikkhullsteknikken.


Komplikasjoner oppstår i mindre enn fem prosent av tilfellene. Vanlige komplikasjoner etter operasjonen er manglende eller forsinket tilheling, infeksjoner, blodkar- eller nerveskader og blodpropp.


Ari opererte Hanne Shorts stortå med kikkullsteknikken. Teknikken kan sammenlignes med å kjøre bil på Playstation: Du må følge følelsen i hendene og kan bare følge med på skjermen hvor røntgenbildene vises.


Å kjøre bil på Playstation kjennetegnes som en utfordrende bragd: Det krever tilpasning og læring for å mestres.

Ønsker du mer informasjon kan du laste ned vår gratis guide om Hallux Valgus ved å trykke her eller på bildet under
 

Hvis du ønsker å bestille en vurdering for Hallux Valgus hos fot- og ankel spesialist Dr. Ari Bertz kan det gjøres under:


46 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page